031-712 98 00 support@independia.se
krypgrund

För ett tag sedan fick jag frågan av en kvinna som nyligen köpt ett hus vad jag ansåg om att installera en avfuktare i krypgrunden. Jag blir med handen på hjärtat glad när denna typen av frågor kommer! Det är ett fint tecken på att vi idag blir mer och mer medvetna och måna om att bo i ett friskt hus. Jag var tydlig i samtalet att jag INTE är någon expert men att jag är omringad av experter som finns här för att hjälpa. Vår konversation om hennes krypgrund varade en stund och avslutades med att hon kände sig tryggare i vilket nästa steg som hon skulle ta i frågan kring just hennes krypgrund och hur hon kunde agera framöver för att fortsätta ha koll på sin grund. Samtalet med kvinnan blev startskottet till detta blogginlägg J

 Här kommer 8 tips om hur du kan rå om, se över och sköta din krypgrund!

1. Kontrollera din krypgrund 2 ggr om året! Ta på dig ett par arbetsbyxor och kryp runt för att se över hur det ser ut. Känner du dig osäker så anlita en besiktningstekniker som kan hjälpa dig med kontrollen.

2. DOFTA! Doftar det jordkällare? Då kan det vara ett tecken på fuktproblematik.

3. Finns där spindel kokonger? Spindlar behöver fukt för att lägga sina kokonger och fukt vill vi inte ha i krypgrunden.

4. Håll utkik efter allmän påväxt eller missfärgningar på trossbotten.

5. Lägg en åldersbeständig plast på marken för att hindra att markfukt tar sig upp och påverkar miljön i krypgrunden.

6. Förvara inte organiskt material där nere. Organiskt material drar åt sig fukt!

7. Att installera en avfuktare kan hjälpa mot fuktproblematik. Vara bara noga med att kontrollera den med jämna mellanrum så att den fungerar som den ska.

8. Undvik träskyddsbehandlat virke. Det ger emissioner (avger dålig lukt) när det är fuktigt.

besiktningsman framför hus

I augusti 2020 gjorde jag en intervju med Johan Emet, besiktningsman på Independia, där vi talade om just krypgrunder. Johan fick då frågan av mig om en krypgrund är en bra eller mindre bra konstruktion. Hans svar; – En krypgrund tillhör idag en av de allmänt kända risk konstruktionerna. Men med det sagt så betyder det faktiskt inte att det bara är dåligt med en krypgrund. En fördel kan vara att det är lätt att inspektera. En annan är att den kan vara bra att nyttja som installationsutrymme. 

Följer man ovan nämnda tips så behöver alltså en krypgrund inte bara betyda problem utan även ge möjlighet till lösningar.