031-712 98 00 support@independia.se
altan

ALTAN,TERRASS ELLER VERANDA – vad är vad?

För varje vecka som går så kommer vi närmre sommaren, närmre en varmare sol, närmre ett svalkande bad och närmre en längre och ljusare kväll att spendera på altanen, terrassen eller verandan. 

Vi svenskar älskar våra altaner, terrasser och verandor. När solen tittar fram efter några mörka vintermånader är suget efter lite sol och värme stort. 

Kärt barn har många namn. Så är det även här. Altan, terrass, soldäck, veranda m.f. Ja, benämningarna är många. Jag har grävt lite djupare i ämnet för att se om jag kan ge en förklaring till vad skillnaderna är mellan dessa olika benämningar på våra så omtyc

komposittrall

En altan, namnet kommer från latin och heter ursprungligen altus “hög”, är en byggnadsdel som är uppburen på pelare eller liknande. Den är oftas öppen, har inget tak men är försedd med ett räcke. Skulle altanen sakna räcke är det istället ett trädäck. Altanen ligger oftast i höjd med golvet i husets första våning.

En veranda däremot har ett tak. I övrigt ligger den i höjd med bottenvåningen, och har i allmänhet låga väggar snarare än räcken. Den kan vara öppen, men i motsats till en altan kan den också vara inglasad (glasveranda).

Kvar har vi då terrassen – vad är det som särskiljer den mot de tidigare nämnda?

En terrass ligger ovanpå en del av huset eller på en fastighets tak. Här finns alltid ett skyddsräcke men tak förekommer sällan på en terrass.

Så hur är det då med bygglov? Krävs det?
Ja, nu hamnar vi i det här “det beror på”!

Enligt en skrivelse hos Boverket från augusti 2019 så kan det vara så att du behöver bygglov för din altan. Vår rekommendation är därför att du kontaktar din kommun för att höra vad som gäller för just dig och din fastighet. Läs mer här : Boverket altan

Du kan även läsa mer om vad som gäller kring bygglov i vår artikel Daniel reder ut bygglov. 

Våra uteplatser fyller ett fint syfte för många. Vare sig det är en altan, en terrass, en veranda, balkong eller ett trädäck. Huvudsaken är att vi trivs och kan njuta av att vara utomhus!

———

I KORTA DRAG

✔ En altan är en byggnadsdel som är uppburen på pelare eller liknande.

✔ En veranda har ett tak.

✔ En terrass ligger ovanpå en del av huset eller på en fastighets tak.

✔ Du kan behöva bygglov.

———