031-712 98 00 support@independia.se
rabarber intill husvägg

Därför ska du undvika att ha planteringar inpå huskroppen.
När vi flyttade in i vårt hus för snart 7 år sedan prydde en vacker och stor rosenbuske vår garagevägg. Röda blommor och surrande humlor och bin. Den var så vacker. Men ibland kan skönhet bedra. Så var det tyvärr i vårt fall. För hur ståtlig och vacker busken än var så dolde den en inte så välmående fasad bakom. Vi hade inte annat att välja på än att ta bort busken för att rädda fasaden. 

Hur kommer det sig att växtlighet intill våra hus kan skada huset och dess konstruktioner? 
Meningen “det förekommer närliggande planteringar vilket kan öka fukt belastningen mot grundläggningen” är en relativt vanligt förekommande mening i ett besiktningsutlåtande. Precis som ni kan läsa i den meningen så kan växtlighet för nära huset öka risken för fukt. Sol och vind kommer inte åt att torka ut exempelvis panel. Rötterna till trädet eller växten kan också medföra att vattnet tar en annan väg vilket kan öka tillförseln av vatten nära huset och att dräneringen då blir otillräcklig.

Inte bara fukt som kan ställa till det.
Träd och buskar kan få väldigt stora rotsystem. Det blir lite som ett isberg. Vi ser endast en liten del av trädet eller busken. Under mark kan rotsystemet ha växt sig både stort och kraftigt. Det i sin tur kan leda till att rötterna trycker mot huset och dess grundläggning och skapar sprickor, eller i värsta fall sättningar.

rosenbuske intill hus vägg och blommor intill husvägg

Inte bara negativt.
Okej, nu har jag mest skrivit om varför vi inte ska ha växter nära huset. Hur kan jag då plötsligt komma med en rubrik som säger “inte bara negativt”? Jo, jag står givetvis fast vid det jag skrivit ovan men att ha träd och växter på tomten, en bit ifrån huset, kan i motsats till ovan vara bra. Rötterna stabiliserar jorden och dessutom så kan det bli en typ av naturlig dränering av tomten. men som sagt, på bra avstånd från huset.

Var “modern”.
Att vara lite “modern” genom att låta lägga marksten, sjösten eller liknande intill huset är alltså inte dumt. det kanske kan se lite tråkigt och dött ut tycker vissa men du får ett mer välmående hus. det går ju fortfarande att göra otroligt fina planteringar i blomlådor eller krukor vilket kan ge liv runt huset. Är det kanske så att ni behöver dränera om runt ert hus? Passa i så fall på att lägga en snygg sten runt om huset. Sätt sedan av lite tid och kika in på Pinterest, där finns mängder av inspiration kring planteringar som inte behöver påverka marken närmast huset.

———

I KORTA DRAG

✔ Planteringar nära huskroppen kan påverka huset negativt.

✔ Det är en vanligt förekommande notering i ett besiktningsprotokoll.

✔ Risk finns att rötterna påverkar marken på ett sätt som inte är gynnsamt för huset.

✔ Skapa istället planteringar i blomlådor och krukor.