031-712 98 00 support@independia.se
krypgrund_johan

För mig är krypgrund förenat med en speciell doft. Den ger mig minnen från när jag som barn lekte kurragömma i vår krypgrund tillsammans med mina bröder. Där ner fanns även alla de godisautomater som min moster sålde på den tiden. Oj, vad jag satt och drömde om att få fylla alla dem med godis och ha på mitt rum. Tillbaka till doften!  Då var det bara så det luktade i grunden, idag vet jag att den doften är doften av fukt. 

Krypgrund är en relativt vanlig grundläggning på våra hus. Men bara för att den är vanlig betyder det då att den är bra? Eller är det tvärtom? Jag tar hjälp av Johan, en av Independias oberoende besiktningstekniker för att höra mig för och lära mig mer om krypgrunder.

krypgrund_trossbotten

Johan:

Krypgrund bra eller dåligt. Det blir tyst i några minuter tills Johan fortsätter.
– En krypgrund tillhör idag en av de allmänt kända risk konstruktionerna. Men med det sagt så betyder det faktiskt inte att det bara är dåligt med en krypgrund. En fördel kan vara att det är lätt att inspektera. En annan är att den kan vara bra att nyttja som installationsutrymme.

A och O när du har en krypgrund är att du behöver ha en regelbunden kontroll av den. Du bör vara där nere och inspektera ett par gånger om året. Då finns det en del varningssignaler som du skall vara uppmärksam på. Det första du skall uppmärksamma är lukten, hur luktar det. Är det t.ex. en doft av jordkällare så bör man fundera över att göra något åt det. Nästa sak du skall hålla ögonen öppna för är om det finns spindel kokonger. Myten – har vi spindlar i huset så mår huset bra är en sanning med modifikation säger Johan. Det är nämligen som så att för att spindlarna skall kunna lägga sina kokonger så behöver de ha tillgång till fukt, och fukt är något som vi vill undvika i vår byggnadskonstruktion. En tredje sak som du skall utkik efter är allmän påväxt eller missfärgningar på trossbotten (taket i krypgrunden).

Ok, nu undrar du ju säkert vad du kan göra åt detta eller vad du kan göra för att undvika denna typ av problematik. En bra åtgärd är att låta installera en avfuktare i krypgrunden. Den går bra att installera själv om du är noggrann men jag skulle ändå rekommendera att du tar hjälp av en fackman menar Johan. En annan åtgärd är att få in en åldersbeständig plast på marken i krypgrunden. Den är till för att hindra så markfukt tar sig upp och påverkar miljön i krypgrunden. Sen skall du låta bli att förvara organiskt material där nere. (min mosters godisautomater som låg i kartonger var alltså inte på den bästa av platser). Organiskt material drar åt sig fukt och det kan vi ju konstatera nu att det vill vi undvika i en krypgrund

——-

I KORTA DRAG

✔ Du bör kontrollera din krypgrund ett par gånger om året.

✔ Doft av jord/jordkällare, spindel kokonger eller missfärgningar är varningstecken.

✔ Undvik att förvara organiskt material i krypgrunden.

✔ Att installera en avfuktare kan hjälpa mot problem med fukt.

——