031-712 98 00 support@independia.se
altan

Spenderade ni påsken utomhus i solen? Jag hade turen att befinna mig där solen tittade fram och gav oss en massa D-vitamin. Vi satt på vår altan-ö som jag kallar den, drack kaffe och njöt. Eller, min man hann inte njuta så länge innan jag gick igång på den gröna beläggning som vi fått på vår trall. Sen var diskussionen igång. Olja in altanen eller inte!?

Det finns fördelar men finns det nackdelar? Min man kunde väl inte komma med så många fler nackdelar än att det tar tid, den “grå” färgen försvinner och har man gjort det en gång så måste man fortsätta för att få ett bra resultat. Vi gjorde hur som helst en liten för, – och nackdelar lista för att bättre kunna enas om vilket beslut vi skulle ta.

Fördelar med att olja altanen:

Slippa sprickor och flisor ● undvika algbildning ● minska risken för röta och fuktskador ● håller längre.

Nackdelar med att olja altanen:
Kräver underhåll varje år ● utseendet tappar sin “gamla” finish ● har man mycket trall blir det mycket jobb.

oljad altan

Tillvägagångssätt.

Bestämmer man sig för att olja in altanen så är det viktigt att tänka på.

1) välja rätt dag. Dvs håll koll på väderprognosen. Det skall inte regna men inte heller vara för soligt.

2) Skruva åt alla trallskruvar så att inga huvuden sticker upp.

3) Rengör altanen. Helst med såpa, vatten och skurborste. Använder du högtryckstvätt så skall du vara försiktigt så att det inte är för högt tryck. Det kan leda till att fibrerna i träet skadas.

4) Slipa altanen om det är mycket stickor.

5) Nu kan du börja olja. Tänk på att du skall ha rätt olja för just din altan och ditt typ av virke. Prata med personalen i affären där du tänkt köpa oljan. 

6) Avslutningsvis, torka bort överskottsolja med en trasa.

Ja, lite jobb är det men det kan ju vara väl värt besväret!

Har ni inte fått njuta av sol och lite värme nu i påsk så hoppas jag att ni snart får det. Och vet ni vad, oljad altan eller inte spelar ju faktiskt inte så stor roll – i det stora hela! Det är sällskapet på altanen som vi ska vårda i första hand!

I KORTA DRAG

✔ VIKTIGT oljeindränkta trasor är en brandrisk lika så oljan i sig. Försök att inte spilla så mycket olja under altanen och hantera trasan på ett säkert sätt. Exempelvis i en skål med vatten och släng den sedan i en på med lite vatten i som du försluter.

✔ Tänk igenom beslutet att olja eller inte. Börjar ni ett år så får ni fortsätta.

✔ Följ stegen ovan för att få bästa resultatet.

För er som undrar. Hos oss blev det….. en fortsatt Ooljad altan wink