031-712 98 00 support@independia.se
utomhuspool vid hus

Poolbygge – vad ska man tänka på?

Jag har nog aldrig sett så många utgrävda trädgårdar i vårt villaområde som nu!  Poolprojekten är i full gång! Covid-19 har förändrat vårt levnadssätt på många sätt. Ett av dem har blivit att vi spenderar mer tid i våra hem. För de som inte blivit så hårt drabbade ekonomiskt så har drömmen om att bygga pool nu gått från dröm till verklighet.

För ett tag sedan var vi på trädgårdsbesök hos några vänner här i området, de vill gärna göra verklighet av sin dröm om att ha en pool. När vi gick runt och kikade och pratade om allt från grävning till typ av pool, pool pump, altandäck och säkerhet gick det upp för mig vilket stort projekt det är! Det är verkligen inte att “bara” gräva en grop!

barn_i_pool

Vad kostar det att bygga en pool?

När man drar igång ett projekt att bygga pool så är det viktigt att ha gjort en kostnadskalkyl först. Denna typ av trädgårdsprojekt är nämligen ett relativt dyrt sådant. Spannet för kostnaden är stort, allt från 200 000 – 600 000 kr, men det kan bli dyrare än så!

Det finns flera olika faktorer på vad som påverkar priset på en pool men i första hand är det pooltypen. Väljer man en nedgrävd pool så är det dyrare än en ovanmarkspool. Övriga saker som påverkar priset på poolen är geografiskt läge, dvs hur svår eller komplicerad blir utgrävningen, behöver man spränga etc. Vad man väljer för utformning och vilket typ av pooltak man vill ha.

Olika typer av pool.

Det finns en uppsjö av olika pooltyper. De har alla olika livslängd, kvalité och underhållskrav så det är att rekommendera att man kikar på de olika alternativen och vad som passar en bäst innan man bestämmer sig. Varianter som finns är,*

  • Betongpool ● Stålpool ● Liner ● Glasfiber ● Thermopool ● PP-pool (polypropylen)

När det kommer till pooltyp så handlar det mycket om tycke och smak samt vad man har för budget att röra sig med. 

inomhuspool

Efter att ha läst en massa och pratat med några olika poolexperter så vill jag verkligen lyfta fram vikten av att se till att ni har tid att undersöka ordentligt! Nu kanske jag enbart talar för mig själv men tror att i alla fall att några av er känner igen er i att vi idag gärna vill ha det vi siktat in oss på NU, helst igår. Gå INTE efter den devisen när ni börjar fundera på att bygga pool. Tänk på att ni skall ta hänsyn till ert geografiska läge, hur er tomt är utformad, vad finns i jorden, behöver ni spränga? Vilken pooltyp passar bäst rent utseende, – storleks, – och kostnadsmässigt. Låt denna process ta lite tid. Ni skall ju ha poolen i många år framöver. Bättre att göra det ordentligt och känna sig trygg än att köra på i för hög hastighet och inte riktigt ha koll på processen.

Ytterligare en sak som är jätteviktig att tänka på är säkerheten! Här kommer ett citat från Boverket.

“Enligt Boverkets byggregler krävs skydd mot olycksfall om vattnet är djupare än 20 cm. Lämplig skyddsanordning kan vara:

1) Ett minst 0,9 m högt staket, utfört så att barn inte kan krypa under eller klättra över. Om det finns grind bör den förses med lås.

2) En skyddstäckning med presenning eller skyddsnät med högst 50 mm maskvidd. Skyddet måste klara vikten av ett barn utan att ge vika.”
Läs gärna mer på Boverket bygga pool

Ok, nog pratat om kostnader, val m.m! Ut i trädgården nu, dröm, planera och skissa! Skapa er en egen oas!

I KORTA DRAG

✔ Låt processen ta tid. Det vill säga – börja planera tidigt!

✔ Säkerheten är så enormt viktigt! Tulla inte på den!

✔ Läs på och prata med olika poolexperter innan ni bestämmer er.