031-712 98 00 support@independia.se
besiktningsprotokoll

Idag vill jag dela med mig av några tips som jag tycker att man bör tänka på när man är på gång eller ska köpa hus! Ta gärna del av tipsen! Och du, har du något tips? Lämna det gärna i kommentarsfältet här nedan smile

 

 1. Besiktiga huset du skall köpa!
  Ta hjälp av en besiktningstekniker för att låta undersöka fastigheten innan du köper den.
 2. Ta reda på vad som ingår i undersökningsplikten.
  Som köpare har du en långtgående undersökningsplikt. Prata med mäklaren om vad den innebär för just dig!
 3. Äg den juridiska rätten till protokollet.
  Att “bara” få en kopia på ett redan befintligt besiktningsutlåtande säkerställer inte att det är Du som köpare som äger den juridiska rätten till protokollet. För att säkerställa det, prata med mäklaren om hur du gör för att få ta del av protokollet på rätt sätt så att besiktningsteknikern sedan har ett ansvar gentemot Dig.
 4. Prioriteterna renoveringar smart!
  När man flyttar in i sitt nya hem är det väldigt lockande att börja med att renovera de lite mer roliga delarna av huset så som kök, badrum etc. MEN, om du har ett tak som är bristfälligt och du ändå väljer att renovera köket innan du tar tag i taket så kan det stå dig dyrt! Se därför till att prioritera rätt och e det som en långtida investering! Synd vore ju om det nya köket behöver rivas för att taket läckt..
 5. Mät radonhalten om det inte är gjort.
  Radon gör oss sjuka! Gör en mätning i huset för att se om du behöver göra någon åtgärd. För det går att få ner värdena om de är för höga.
skylt grannsamverkan

 

 1. Gör huset elsmart!
  Uppvärmningen står i nästan alla fall för den största energiförbrukningen i ett hem. Se därför till att ta reda på hur du kan göra för att spara på elen och på så vis även spara pengar och miljön!
 2. Skaffa en hemförsäkring!
  Man vet aldrig när olyckan är framme! Se till att du har en hemförsäkring tecknad till den dagen du tillträder huset.
 3. Säg hej till grannarna!
  Att ha en god relation med sina närmsta grannar är så väl trevligt som en säkerhet. Det finns då någon som kan hålla koll på ditt hus medan du är bortrest så att ingen oinbjuden tar sig in. Hen kan hjälpa till att vattna blommorna, mata katten och så har du kanske någon att ta en kaffe med i vårsolen. En god grannsämja är alltid positivt! Håll även koll om det finns någon grannsamverkan som du kan gå med i.
 4. Gå med i Facebookgruppen för ditt område om sådan finns.
  Många områden har i dag en Facebookgrupp. Där kan man få reda på om det kanske är något trevligt midsommarfirande i området, om det står någon skräpcontainer någonstans som man kan nyttja eller om någon tappat något på vägen m.m. Det är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad och kunna dela med sig av egna tips och råd i just ditt område.
  10. Gör en egenkontroll av ditt hus minst 2 ggr/år.
  Att göra en egenkontroll av sitt hus ett par gånger om året kan rädda dig från otrevliga och oönskade överraskningar! Kolla av din krypgrund, om du har en, hur luktar den, hur ser den ut?  Titta runt dörrar och fönster, ser du några missfärgningar? Har du några missfärgningar eller utbuktningar inne på väggar eller tak? Gå upp på vinden, hur luktar det och hur ser det ut? Och sist men inte minst – hur mår ditt tak? Är alla pannor hela? Om du känner dig osäker eller hittar något som du tror kan vara en indikation på att något är fel hör då av dig till en fackman för vidare hjälp. På så vis kan du förhoppningsvis avhjälpa problemet innan det blir för stort och för kostsamt!