031-712 98 00 support@independia.se
bygga altan

Som du kunde läsa i ett av våra tidigare inlägg så benämns våra uteplatser lite olika. Kanske har du nu kommit såpass långt så att du vet vad för typ av altan, veranda eller terrass som du vill bygga! Är det då något speciellt som man bör tänka på om man skall ge sig i kast med att bygga sin uteplats själv? Vilket virke skall man t.ex. välja? Hur skapar man en stabil grund? Finns det några eventuella faror eller “knepiga” situationer som man skall försöka undvika?

Här kommer lite tips och trix från Marcus som är hantverkare.

VIRKE

Som i de flesta fall så beror valet av virke på vad det är du tänker bygga menar Marcus. Är det en altan med anslutning till huset där du tänker dig att kunna sitta och äta middag så väl som att fylla minipoolen åt barnen så är tryckimpregnerad trall ett bra alternativ. Det håller i ur och skur och är enkelt att underhålla. Det är även det vanligaste virket. Givetvis finns det andra typer att välja mellan. Exempelvis komposittrall, bangkirai trall och ceder är några alternativ.

Bygger du en veranda på ditt sommarställe och vill få den mysiga sommarstuga-charmen så kan det vara värt att välja ett virke som du sedan målar. I alla fall som räcke och/eller väggar. Som golv rekommenderar jag tryckimpregnerat trall även här säger Marcus.

Jag skulle nog säga att i 99 fall av 100 så är tryckimpregnerad trall att föredra i vårt land där vi har väderomslag som virket skall klara av och tåla.

virke altan trall

GRUND

Så är det ju det här med en stabil grund. Vi vill ju inte gärna råka ut för att altanen, eller verandan inte står stadigt. Detta är enormt viktigt menar Marcus. Fuskar du här är risken stor att det blir stora problem på vägen. Känner du dig osäker så tycker jag verkligen att du ska ta professionell hjälp med att göra grunden. Du kan behöva gjuta stolpar, sätta speciella jordankare eller på annat sätt säkra grunden. Och du vill dessutom att det ska bli rakt. Sällan är ju våra tomter och trädgårdar helt plana. En laser (som finns att hyra hos olika maskin-uthyrningsfirmor) är verkligen att föredra. Men som sagt, ta professionell hjälp med grunden så kan du roa dig med att själv skruva trallen sen.

KNEPIGA SITUATIONER 

En av de ”knepigaste” områdena när det kommer till att bygga en altan, veranda eller terrass är helt klart trappan fortsätter Marcus. Många gånger så har man en bild av hur man tänker sig sin trappa och går i tron om att ja ja, det är väl inte så svårt. Tills man står där, kliar sig i huvudet och undrar hur i hela världen man ska få till detta nu! Tips – fråga i bygghandeln efter vanglar (sidostycke till en trappa) på så sätt så kan du underlätta bygget av trappen. Ytterligare ett tips som jag tycker att ni skall ta till säger Marcus – bjud hem vänner och bekanta så att ni kan hjälpas åt! Allt blir roligare då!

———

I KORTA DRAG

✔ Välj ett tåligt virke för ändamålet.

✔ Ta professionell hjälp med grundläggningen.

✔ Använd vanglar för att enklare bygga trappan.

✔ Bjud hem vänner och bekanta och bygg tillsammans.

———